Loading
sollicitatiegesprek gesprek vrouwen mannen

Vrouwen krijgen pittiger sollicitatiegesprek dan mannen

Twee Amerikaanse universiteiten hebben onderzoek gedaan naar het verschil tussen de sollicitaties van een man en een vrouw. En zoals je in de titel al kon lezen, hebben wij vrouwen het dus zwaarder. We worden vaker onderbroken en krijgen moeilijkere vragen. Niet eerlijk!

De onderzoekers namen 119 sollicitaties op en analyseerden die. Uit de resultaten bleek dat mannen gemiddeld zo’n 14 vragen voor hun kiezen kregen en vrouwen nog 3 meer! Ook worden vrouwen vaker onderbroken door de werkgever: zo’n 5 keer per gesprek. Zo krijgen vrouwen minder tijd om hun punt te maken.

Gevolg?

Omdat we dus vaker onderbroken worden en minder tijd hebben, vliegen we door onze presentatie heen. Er worden dia’s of stukjes tekst overgeslagen om tijd te winnen. Ook moeten vrouwelijke sollicitanten zich meer bewijzen tijdens het sollicitatiegesprek dan mannelijke sollicitanten. Volgens onderzoekers is dat één van de redenen waarom er meer mannen in hogere functies zitten.

Lees ook: Masturberen op je werk? Je collega’s doen het!

Een onderzoeker: “Als vrouw wordt je stevig ondervraagd als je een goed cv hebt, je wordt uitgedaagd. Hierdoor is er minder tijd om een overtuigend samenhangend gesprek te voeren.”

Volgende keer als je gaat solliciteren, neem je gewoon even een printje van dit onderzoek mee. Succes gegarandeerd! 

Bron hoofdafbeelding: Pixabay