Loading
overledenenverzorger

Oproep van overledenenverzorger massaal gedeeld

Jean Louis Margaretha is overledenenverzorger. Een beroep wat nog veel te vaak wordt ondergewaardeerd en de situaties waarin overledenenverzorgers werken zwaar wordt onderschat. Iets wat akelig duidelijk wordt in een bericht op Margaretha’s Facebookpagina waarin hij mensen oproept om meer respect op te brengen voor uitvaartondernemers die onder het toeziend oog van naasten in rouw hun werk proberen te doen. Een bericht wat massaal wordt gedeeld en wordt bijgevallen.

“Ik ben al jaren werkzaam als overledenenverzorger in een mortuarium ergens in het land,” begint Margaretha zijn bericht. “Op het moment dat er iemand overlijdt, dan is het onze taak om deze persoon op te halen. Deze te verzorgen en eventueel over te brengen naar een rouwcentrum of crematorium. Dit hele proces kan voor de familie echt heel emotioneel zijn. Als verzorgers probeer je het geheel daarom zo soepel mogelijk te laten verlopen.”
Het blijkt iets wat in de praktijk nog weleens misgaat. Zo wordt al snel duidelijk in de rest van zijn relaas.

Ongegeneerd toeteren

“Mensen moet begrijpen dat wij een rouwbus zijn. Wij proberen altijd om een straat vrij te houden zonder het overige verkeer hier last van heeft. Echter is dit niet altijd mogelijk waardoor het weleens voorkomt dat wij voor korte tijd een straat blokkeren met onze bus.”
Hij legt tevens uit dat dit helaas noodzakelijk is. Gewoonweg omdat er moeilijk met uitvaartkist of brancard over straat gelopen kan worden.
“Wat ik echter, de laatste tijd met enige regelmaat meemaak. Is dat terwijl wij bezig zijn om een overledene klaar te maken voor het transport. Er een of meerdere auto’s achter de rouwauto gaan staan toeteren. In de hoop dat wij de weg vrij zullen maken.”

Agressie en herrie schoppen

Margaretha probeert uit te leggen dat dit bij naasten letterlijk agressie kan oproepen. Hierdoor zijn ze als overledenenverzorgers regelmatig bezig met families binnen houden die, emotioneel als ze al zijn, in staat zijn om buiten verhaal te gaan halen. “Daarnaast heeft het toeteren geen zin, omdat de bus niet verplaatst kan worden op dat moment.”

Wat hij vooral niet begrijpt is wat mensen bezield om als een stel ‘malloten’ te gaan zitten toeteren achter een rouwauto. Of het zo moeilijk is om de auto in zijn achteruit te zetten en een omweg van twee minuten te maken? Dit om een familie de kans te geven om zich voor te bereiden op het vertrek van een dierbare. Hij roept mensen op om zichzelf te bedenken hoe ze het zouden vinden wanneer ze zelf in een dergelijke situatie te maken zouden krijgen met iemand die staat te claxonneren of herrie schopt.

Een aflevering van ‘Ik vertrek’

Dit brengt Margaretha overigens het volgende waar hij zich aan stoort:
“Verder wil ik ook aan buren vragen om ons niet te komen vragen wie er dood is gegaan.” Ik begrijp de nieuwsgierigheid, maar wij kunnen, willen en gaan niet vertellen wie er overleden is. Dus doe ons een plezier een plezier als je ons de straat in ziet komen rijden en laat je hondje lekker in zijn mandje liggen. Dwing het arme beest niet om nog een keer mee naar buiten te gaan! Want het is ons allang opgevallen dat je al tien keer voorbij bent gelopen en aan het gedrag van de hond te zien is hij nog nooit zolang met je buiten geweest.”

Hij sluit het bericht af met: “Toon alsjeblieft wat respect lieve mensen en ga als we wegrijden ook niet voor de ramen staan alsof het gaat om een aflevering is van “Ik vertrek”. Dit voelt gewoon niet goed voor de mensen die met dat verdriet te maken op zo een kwetsbaar moment. Tevens roept hij mensen op om het bericht massaal te delen om hen bewust te maken van wat ze met dergelijk gedrag veroorzaken.

Bron: Facebook

Laat een bericht achter