Loading

Ongesteld zijn: De maandelijkse ‘kutperiode’ waar we véél te krampachtig over doen

Ik ben ongesteld. Oké eigenlijk was ik dat ongeveer twee weken geleden, maar dat is ook het punt niet. Laat ik het anders formuleren; ik word ongesteld.
Elke maand en het is een rommelige, pijnlijke en lichtelijk irritante ‘kutperiode’. Niets nieuws onder de zon dus, maar wat mij nog wel altijd verbaasd is hoe krampachtig er wordt gedaan als het over de ‘maandelijkse periode’ gaat en ik vraag me dan ook af: Waarom!?

Ik bedoel over de hele wereld zijn er iets meer vrouwen, dan mannen. Dat wil zeggen dat ongeveer van de helft van de wereld menstrueert. Niet te vergeten dat menstruaties altijd hebben bestaan. Het is iets waar de meeste vrouwen elkaar wel in kunnen vinden. Het is een ‘eigenschap’ waar elke dame wel last van heeft.

Ongesteld zijn is iets om je voor te schamen

En toch valt het me elke keer weer op hoe iemand fluisterend vraagt of ik misschien een tampon bij me hem, deze in haar mouw stopt voordat ze naar het toilet toegaat. Hoe jonge meisjes keihard “IEW!” schreeuwen als een klasgenoot een maandverbandje weg probeert te moffelen en dan heb ik nog niet eens over de reacties die je krijgt als je onverhoopt bent doorgelekt.

Tampeloeres op de toonbank

En denk nu niet dat mannen minder stijf reageren als het om ongesteldheid gaat. Hoeveel partners voelen zich bezwaard om een doos tampons of pak maandverband te kopen. Alsof er wordt gevraagd om zijn tampeloeres op de toonbank te leggen, terwijl er niets anders aan de hand is dan dat er ergens in zijn omgeving (wat best aannemelijk is, aangezien er nog altijd meer vrouwen dan mannen op de wereld zijn) een vrouw is die deze spullen heel erg hard kan gebruiken. Al dan niet omdat anders het bankstel toch echt naar de knoppen gaat. Ik bedoel: ooit weleens bloed uit een stoffen bankstel proberen te krijgen? I know i did.

Game of Thrones

Zelfs tampon- en maandverbandcommercials spelen handig in op de zogenaamde ‘menstruatieangst’. Herinner je jezelf de blauwe vloeistof wat er in een maandverbandje wordt gegooid om te laten zien hoeveel flappie precies kan hebben? Want God verbiede dat er in een tijd dat zowat iedereen Game of Thrones heeft gevolgd, iets van bloed (of wat er dan ook op lijkt) op de beeldbuis komt.

Reserve tampon

Toegegeven: Er zijn betere periodes in een maand dan die ene week dat ik ongesteld ben. Ik bedoel dan ook zeker niet dat je iedere vrouw, man en kind die je tijdens deze periode tegenkomt moet inlichten over wat je ‘down under’ bezighoudt, maar hoeveel makkelijker is het als je de krampen niet hoeft te verbijten, omdat je bang bent dat je collega het ziet. Hoeveel makkelijker is er dat je, in het geval van een doorlek fiasco zonder oordeel geholpen wordt, hoeveel makkelijker is het als je een vrouw gewoon kan vragen of er een toevallig extra tampon voor jou in haar handtasje zit?

Het is een rommelige, pijnlijke, lichtelijk irritante ‘kutperiode’. Iets waar bijna iedere vrouw over mee kan praten. Ik ben het in ieder geval zat om te fluisteren.
Doe jij met me mee?

 

Foto: Pixabay

Laat een bericht achter