Loading
katten

Katten zijn goed voor de mens 😻

Mag er geen kat bij jullie in huis van je partner? Haal ‘m over met deze reden! Volgens Antrozoölogie Marie-José Enders hebben katten namelijk een positief effect op het leven van mensen! Er zijn een aantal basisbehoeften die katten bij mensen kunnen vervullen.

Hoogleraar Enders: “Als je een kat in huis neemt, kan dat je leven positief beïnvloeden.” Een kat is je buddy, je vriend. Je kan ‘m altijd vertrouwen, hij vertelt geen geheimen door en luistert naar je verhalen. Hierdoor voel je je fijnen er veiliger in je huis, omdat er een vertrouwd beestje is. Én je voelt je nuttig, omdat je iets hebt om voor te zorgen.

Lees ook: Onderzoek: vrouwen zijn sneller geïrriteerd dan mannen

Als hondenliefhebber zul je nu denken: ‘ja, maar dat doen honden toch ook?!’ Dat klopt, maar niet helemaal. “Omdat je katten niet hoeft uit te laten, zijn ze makkelijker om te onderhouden. Ze nemen brengen minder troep met zich mee.”, aldus Enders. En als je stokoud bent, kun je nog wel een katje in huis nemen.

Met een huisdier zijn mensen gelukkiger en voelen mensen zich minder alleen. Het is zelfs bewezen dat mensen die in een verzorgingstehuis wonen, minder zorg en medicatie nodig hebben als hun huisdier ook bij ze woont!

Volgens de hoogleraar is het niet verstandig om je kat mee naar je werk te nemen, beetje stressvol voor het beestje misschien. Maar, een kat op je werk is dan wel weer een goed idee: “Het kan goed zijn voor de sfeer op kantoor. Door het aaien maak je zelf het hormoon oxytocine aan en daar raak je ontspannen van.” Als je goed ontspannen bent, dat werkt prettiger, dus presteer je beter.

Opvoeding

Enders is ook van mening dat het een positief effect heeft op de opvoeding van kinderen. Ze zegt: “Door het hebben van een kat, leren de kinderen om verantwoording te dragen en het helpt bij het ontwikkelen van het empatisch vermogen. Want ze moeten echt leren om rekening te houden met hun kat.”

Lees ook: In Spanje is de eerste dutjesbar geopend!

Keerzijde

Oké, we moeten eerlijk zijn. Er zitten ook nadelen aan. Een kat kost geld. Daarnaast kunnen ze ziek worden of vlooien krijgen (en dat kost nog meer geld). Ook jammer: niet alle katten vinden het leuk om geaaid te worden. En je hebt ook katten die erg boos doen en kijken als je terugkomt van vakantie. Dan willen ze dus even laten zien dat ze het er niet mee eens zijn dat je lang bent weggeweest.

Laat een bericht achter