Loading

Het is waar: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Het is bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen. Vrouwen hebben dan ook meer last van een ochtendhumeur wanneer de wekker afgaat. Maar er is goed nieuws: het ligt gelukkig niet aan jou! Wetenschappers aan de Duke University in Durham, North Carolina, ontdekten dat vrouwen gemiddeld meer slaap nodig hebben dan mannen. 

Gevolgen slaaptekort

Vrouwen hebben zowel lichamelijk als geestelijk meer last van slaapgebrek. Als kan ik het niet helemaal geloven want mijn wederhelft heeft er meer last van. Of komt dat doordat wij vrouwen sterker zijn, sneller doorpakken en er gewoon voor gaan? 🙃

Heb jij een te korte nacht gehad? De gevolgen zijn niet mis. Als je last hebt van slaapgebrek kan dat leiden tot een hoger risico op hartziektes, depressies, psychische problemen en beroertes. En heb jij ergens pijn? Dan is er volgens slaapexpert Dr. Michael Breus een link tussen pijn en slaaptekort. Als je last hebt van slaaptekort kun je letterlijk met pijn wakker worden.

Vrouwen multi-tasken

Voor mannen is dat anders. Daar wordt hun gezondheid niet zo sterk gelinkt aan slaapgebrek. Zie… ze moeten niet zeuren dus!
Volgens onderzoekers hebben zij geen verhoogde kans op de kwalen die vrouwen wel zouden kunnen krijgen door slaapgebrek.

Volgens onderzoekers zouden vrouwen gemiddeld 20 minuten langer in bed moeten blijven liggen om aan voldoende slaap te komen. Waarom? Omdat wij vrouwen meer multi-tasken.

Jim Horne is directeur van het Sleep Research Centre aan de Engelse Loughborough Universiteit en hij zegt dat een van de belangrijkste functies van slaap is dat je brein kan herstellen. Als je op een dag veel je hersenen gebruik moet je langer herstellen en dus meer slapen. Vrouwen gebruiken hun hersenen veel intensiever dan mannen (omdat wij multi-tasken) en daarom moeten onze hersenen langer herstellen.

Ik denk dat ik nu mijn bed maar induik om voldoende slaap te krijgen… Want ik heb het nodig 😉

Vrouwen hebben het trouwens wel vaker te voortduren want onderzoek bewees eerder ook al dat moeders (weer de vrouw) minder slaap krijgt dan vaders.

Bron hoofdbeeld: Pixabay – Bron: News.com.au

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren