Loading
naaktslak slakkenslijm slijm slak

Is slakkenslijm een levensredder?

Er zijn allerlei zalfjes en middeltjes in de markt die gebaseerd zijn op slakkenslijm. Het is goed voor de huid en heeft een helende werking tegen bijvoorbeeld acné. Uit een experiment blijkt nu ook dat het slijm ook als lijm kan worden gebruikt. Het is recentelijk gebruikt tijdens een operatie!

Nou denk je bij het slijmerige spoortje dat slakken achterlaten niet meteen aan een geneeskracht. Maar het blijkt echt zo te zijn dat slakken gebruikt worden als een soort lijm bij natte oppervlakken. Het heet ‘bio-lijm’ (goh) en is volgens de onderzoekers extreem sterk, flexibel en het blijft goed plakken aan natte oppervlakken.

Lees ook: Wandelen? Ga een half uurtje in bad liggen en je verbrandt net zoveel!

Amerikaanse wetenschappers van de Harvard University hebben het slakkenslijm gebruikt om een gat te dichten van een varkenshart. Hiervoor gebruikten ze het bio-slijm van de naaktslak. Het plakkerige spoort dat ze achterlaten, is in de natuur bedoeld om te weren tegen vijanden. Het plakt en heeft een schokdempend effect dat ervoor zorgt dat het goedje zo lekker vastplakt. De lijm die zo ontstaat is niet giftig voor levend weefsel en wel 3x sterker dan een andere soort medische lijm.

Supersterk!

De substantie van het slakkenslijm is dus erg krachtig, flexibel en compatibel. Het maakt het erg handig om te gebruiken bij hart- of longweefsel. Zo kan het worden gebruikt om de huid op te vullen of worden geïnjecteerd voor diepe wonden in het lichaam. Apart weetje: de lijm wordt steeds sterker. Hoe langer het slijmerige goedje zich op een weefsel bevindt, hoe sterker het wordt. Na 30 minuten is het net zo sterk als kraakbeen!

De onderzoekers denken een goudmijntje gevonden te hebben. Als er nog meer onderzoek naar kan worden verricht en het slijm verder is ontwikkeld, zien ze kansen om het vaker te gebruiken voor medische doeleinden. Ze verwachten dat er veel vraag naar is. Het zou deel uit kunnen maken van een standaard uitrusting van de chirurg. Het heeft de potentie om een levensredder te worden!

Plakkerig verhaal hè?

Bron: Nu.nl Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Laat een bericht achter