Loading
Mentale APK

Ga voor een mentale APK naar de huisarts

Jij gaat vast ook naar de huisarts als je buikklachten hebt. Of als je moe bent en denkt dat je een ijzertekort hebt. Maar ga jij ook naar de huisarts als je mentaal niet helemaal fit bent? Als je niet zo lekker in je vel zit maar niet echt weet hoe het komt. Of juist wel weet hoe het komt. De meeste mensen denken er niet aan om naar de huisarts te gaan als ze geestelijk niet lekker zitten. Rust daar een taboe op? Of komt dit door de Hollandse nuchterheid? “Ah joh, gaat wel weer over”. Waarom gaan we wel als we lichamelijk klachten hebben, maar als er bijvoorbeeld iets is gebeurd waardoor je niet lekker in je vel zit, gaan we niet naar de huisarts? Ga voor een mentale APK naar de huisarts.

Ik ben toch niet gek

Toen ik op mijn werk om niets in huilen uitbarstte wist ik dat het niet goed met mij ging. Huilen op mijn werk? Kom op! Niks voor mij. En dus wist ik dat het niet goed ging met me. Het eerste wat ik deed is de huisarts bellen en een afspraak maken.

Dit heb ik ook gedaan toen mijn vader overleden was en mijn toenmalige leidinggevende na twee weken wel weer vond dat het tijd was om weer ‘normaal’ te doen. Ik had immers genoeg kunnen rouwen in die twee weken. Ik dacht echt dat ik gek was en ben toen naar de huisarts gegaan. Gelukkig werd ik daar gerustgesteld. Een rouwproces duurt gemiddeld een jaar. Bij de één wat langer en een ander is eerder uitgerouwd. Ik kreeg ook de tip om een bepaald boek te lezen over rouwen bij het verlies van één van je ouders. Ik was dus niet gek.

Luisterend oor

En dus belde ik ook deze keer mijn huisarts. Ik kon dezelfde dag nog terecht. Ik heb alles eruit gegooid waar ik zo om moest huilen. Mijn huisarts luisterde en liet mij mijn verhaal doen. Af en toe stelde ze een vraag, maar ze liet mij vooral alles eruit gooien. Heel fijn want daar had ik ook echt behoefte aan. Ze stuurde me naar huis en vroeg me rustig aan te doen en uit te rusten. Ook vroeg ze mij om voordat ik naar huis ging een nieuwe afspraak met haar te maken. Een week later zou ik weer langsgaan om te kijken hoe het gaat. Ook moest ik even bloed laten prikken om iets lichamelijks uit te sluiten.

Diagnose

Na dit tweede gesprek gaf zij aan dat ik burn out klachten had en verwees ze mij door naar een psycholoog. Met deze psycholoog ben ik ongeveer 7 maanden bezig geweest om aan mezelf te werken en de burn out de baas te worden. Nu na 7 maanden kan ik zeggen dat ik geen burn out meer heb. Al zal ik altijd in de gaten moeten blijven houden dat ik niet over mijn grens heen ga. Ik vind veel dingen leuk en ik wil ook van alles doen. Én ik ga er dan voor 200% voor. Prima, als ik daarnaast ook voor rustmomenten zorg. Balans, dat is de sleutel tot succes.

Huisarts voor mentale klachten

Sinds ik over mijn burn out schrijf, krijg ik vaak vragen van mensen hoe ik erachter kwam dat ik een burn out had. En mensen zijn dan echt verbaasd als ik ze naar hun huisarts verwijs. Alsof mensen niet weten dat de huisarts er ook is voor mentale klachten. Niet alleen voor lichamelijke klachten dus. Ik vraag me oprecht af, hoeveel mensen er nu thuis zitten met klachten waarvoor ze niet naar de huisarts gaan. Klachten die misschien met een paar gesprekken verholpen zijn. Misschien is er meer voor nodig; meer gesprekken of medicatie. Maar je zal je uiteindelijk beter voelen.

Vage klachten

Hoe komt het dat mensen niet weten dat ze bij de huisarts terecht kunnen als ze zich niet lekker voelen. Misschien lees jij dit nu en heb je al een tijdje vage klachten. Je voelt je al een tijdje somber, of je moet om het minste of geringste huilen, of je bent sneller geïrriteerd of snel boos, of al weken heel moe en er is lichamelijk verder niks aan de hand. Bel je huisarts en vertel hem of haar hoe je je voelt. Ik weet zeker dat jouw huisarts je kan helpen! De huisarts kan dit zelf doen of je doorverwijzen naar een psycholoog of coach.

Lees op Love2BeMama: “En toen had ik ‘opeens’ een burn-out.
Ik was gewoon op. Opgebrand.”

Ga voor een mentale APK naar de huisarts

Blijf niet lopen met een rotgevoel. Misschien loop je al jaren met onverwerkt verdriet, is er een collega die heel naar tegen je doet en jij durft niks te zeggen, ben je onzeker over je gewicht. Wat er ook is, je bent niet alleen! Natuurlijk heb je ook vrienden en familie met wie je kan praten, maar het is zo fijn om met een buitenstaander te praten. Iemand die geen gevoelens voor jou heeft en de eventuele situatie waar jij in zit. Iemand die neutraal is. En iemand die krititsch tegen je durft te zijn. En geloof me, je komt er altijd wijzer en sterker uit! Of ga bijvoorbeeld ieder kwartaal naar je huisarts. Gewoon, voor een mentale APK.

Irene is nieuw in het Women’s Glossy team. Ze heeft eerder ook blogs geschreven voor mamablog Love2BeMama. Haar blogs kun je hier vinden.

Bron hoofdbeeld: Stockfresh

3 comments

Laat een bericht achter