Loading
Angst

Een leven zonder angst

Ik wil niet in angst leven. Jij ook niet, denk ik. Maar wat wordt het ons toch moeilijk gemaakt hè. Al die aanslagen steeds maar weer. En niemand wordt gespaard. Jong, oud, groot of klein, het maakt niet uit. Zo ook het jongetje dat groot op de voorpagina van de Telegraaf stond: Julian Cadman. Hij is het gezicht van de aanslagen in Spanje. Een kind, een jongen van maar 7 jaar oud. Mijn dochter wordt volgende maand 7 jaar. Kippenvel. Stil. Ik weet het gewoon even niet meer.

Vandaag zijn mijn kinderen weer naar school en dan kan ik eindelijk weer rustig mijn krantje lezen. En dan zie ik de voorpagina van de krant. Zo had ik mijn maandagochtend niet willen starten. Het plan was om even rustig wakker te worden en de genieten van de rust nu de kinderen naar school zijn. Lekker een kopje koffie erbij, krantje en even een momentje voor mezelf voordat ik boodschappen ga doen en het huis aan kant maak. Maar nu zit ik hier achter mijn laptop omdat ik voel dat ik iets moet schrijven.

Lees ook: Boze brief van serveerster aan onbeschofte klant

Zijn jullie bang door al die aanslagen? Ik ben een periode best angstig geweest. Toen de aanslagen in Parijs net waren geweest. Ik durfde niet meer naar plekken waar veel mensen zijn. Ik ging niet meer naar festivals, niet meer naar het theater en zelfs de bioscoop vond ik eng. Maar ook pretparken en dat soort plaatsen ontweek ik. Maar wil ik leven in angst?

Hier kan ik volmondig NEE!’ op zeggen. Nee, ik wil niet in angst leven en zal dit ook niet doen. Als er iets naars moet gebeuren, dan heeft het zo moeten zijn. Ik wil mijn kinderen niet groot brengen met het idee dat ze continu om zich heen moeten kijken. Dat wil ik niet. Ik ben niet bang aangelegd en laat me ook nu niet bang maken! Het is vreselijk wat er allemaal gebeurt, maar het mag onze levens niet beïnvloeden.

Leef daarom je mooiste leven.

Haal alles eruit wat erin zit. Geniet van de mooie dingen en vooral ook van de kleine dingen. Wees een gelukkig mens en leef vooral niet in angst. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je leven morgen zou kunnen ophouden. Je wordt aangereden terwijl je oversteekt, je blijkt een slecht hart te hebben, je stikt in je eten of je struikelt over je eigen voeten en valt op je hoofd. We weten niet wat morgen ons brengt. Maar dat is eigenlijk ook helemaal niet belangrijk. Leef nu en morgen is dan niet belangrijk.

Julian zal niet vergeten worden. Hij leeft in onze harten verder. Hij is de reden dat we zullen leven zonder angst. De reden dat we zullen genieten van ieder moment. Hij is de reden dat we van ons leven ons mooiste leven maken. Waarom? Dan is zijn dood in ieder geval niet voor niets geweest…

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

3 comments

  1. Heel herkenbaar. Ik wil me er niet door laten beinvloeden maar het gebeurt toch. Ooit stapte ik 3 dagen na 11 september in een bijna leeg vliegtuig naar Amerika omdat ik me niet bang wilde laten maken door terroristen. Ik laat geen dingen erdoor, maar regelmatig schiet door mijn hoofd op een druk station of in de menigte; ‘Hier kan het ook gebeuren’.

Laat een bericht achter