Loading
vitamine d tekort sinaasappelsap

7 tekenen dat je een vitamine D tekort hebt

Waarschijnlijk weet je wel dat het goed is om veel buiten te zijn. Iets met vitamine D ofzo? Ja, precies dat! Vaak herkennen we niet dat we een vitamine D tekort hebben. En zo kun je van je klachten lang last blijven houden.

1. Spierpijn

De klachten van je spieren kunnen erg variëren als je een vitamine D tekort hebt. De eerste symptomen zul je misschien niet eens vernemen, maar daarna wordt het steeds erger.

Lees ook: Meer calorieen verbranden tijdens het sporten? Zo doe je dat!

2. Aantasting van immuunsysteem

In Japan is een onderzoek uitgevoerd onder schoolkinderen. Een deel van de kinderen kreeg vitamine D-supplementen, de andere groep niet. Bij de groep die wel supplementen kreeg, bleken minder kinderen de griep influenza A te hebben in vergelijking met de andere groep.

3. Hoge bloeddruk

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verhoogde bloeddruk is een tekort aan vitamine D. Er is zelfs een Deens onderzoek geweest, waaruit bleek dat vitamine D-supplementen net zo goed werken als de medicijnen tegen een hoge bloeddruk (met enige nuance)

4. Depressie en verdriet

Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Ook de proefpersonen bij dit onderzoek kregen vitamine D-supplementen. Het bleek een sterk positief effect te hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Zo hadden ze bijvoorbeeld minder last van slaapstoornissen.

5. Darmaandoeningen

Mensen met de ziekte van Crohn of coeliakie zijn gevoeliger voor een tekort aan vitamine D. Ook mensen die een hoger vetniveau hebben, zijn kwetsbaarder voor een vitamine D tekort. Het vet verdunt namelijk de vitamine D, waardoor het zijn effect verliest.

Lees ook: Wandelen? Ga een half uur in bad liggen en je verbrand net zoveel!

6. Te veel zweten

Als je een tekort aan vitamine D hebt, is er een grote kans dat je meer zweet dan dat je normaal gesproken. Medici weten niet hoe dit precies komt, maar er is wel duidelijk een oorzaak-gevolg te leggen. Vooral op je voorhoofd schijn je meer te transpireren.

7. Hart- en vaatziekten

Er bestaat waarschijnlijk een verband tussen het niveau aan vitamine D en hart- en vaatziekten. Volgens sommige deskundigen leidt een tekort namelijk tot meer calcium in de slagaders, waardoor die kunnen dichtslippen. En dat verhoogt dan weer de kans op een hartaanval of een beroerte. Echt serieus dus!

Maar zo zouden we nog wel eventjes kunnen doorgaan.

Naast de 7 signalen hierboven, heeft vitamine-d tekort ook een verband met: diabetes type II, te hoog cholesterol en overgewicht.

Hoe voorkom je een vitamine D tekort?

Als eerste: probeer wat vaker naar buiten te gaan. Zonlicht is de allerbelangrijkste factor. Je hoeft je echt niet rood te branden, want vitamine D is er ook als het bewolkt is. Het advies is om iedere dag minstens 90 minuten per dag buiten te zijn. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar je werk, naar de winkel of naar je sport. (En die beweging is ook goed 😉)

Maar je kan het tekort ook oplossen of voorkomen door je voedingspatroon aan te passen. In een glas sinaasappelsap zitten veel gezonde vitamientjes bijvoorbeeld (en dan moet je de kop koffie even laten staan). Daarnaast kun je ook denken aan producten waar calcium in zit, met name in zuivel, maar ook in donkergroene groentes zit veel calcium.

Bron: stateofgoodhealth.com en Yoo.rs  Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Laat een bericht achter