Loading
Bezorgde ouders

3 onmisbare producten voor (over)bezorgde ouders

Het grootste verschil tussen personen zonder kinderen en ouders is die onuitputtelijke bron van bezorgdheid over hun kroost. Wat papa en mama als heel normaal beschouwen, zullen kinderen en omgeving vaak zien als overdreven en overbezorgd. Hoe kun je als ouders jouw kinderen in de gaten houden op een wijze waarop je niet als politieagent overkomt, en er zelf misschien ook wel een gerust gevoel bij hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de outdoor ip camera? 

Onmisbare producten voor (over) bezorgde ouders

1. Alarminstallatie

Laten we beginnen met een enorm belangrijke factor in de gemoedsrust voor ouders; een alarmsysteem thuis. Door een alarmsysteem te installeren kun je de woning beschermen tegen gevaren van buiten én van binnen, mits je gebruik maakt van de juiste hardware en software. Een slimme alarminstallatie werkt niet autonoom maar functioneert in combinatie met andere slimme apparaten en apps die samen voor een optimale veiligheid zorgen. Denk aan sensoren op ramen en deuren. Die zorgen ervoor dat je verwittigd wordt wanneer er inbrekers aan het raam staan te morrelen, maar ook wanneer de voordeur open staat terwijl de baby in de gang op de buitenwereld af gaat.

Het alarm hoeft niet altijd een hoorbaar signaal te zijn. Er kan ook een melding naar de mobiele telefoon van de ouders worden gestuurd, in huis of daarbuiten. Zo kan de tweede ouder een extra oogje in het zeil houden wanneer de ouder thuis even de kamer uitloopt. Een alarminstallatie is ook zeker niet alleen voor levensbedreigende gevaren, het kunnen ook andere acties zijn waar je even van op de hoogte gehouden wilt worden. Een alarmsysteem thuis kan uitgebreid worden met camerabewaking, sensoren op deuren en ramen en nog meer veiligheidsmaatregelen. Je kunt al deze apparaten weer bedienen met een centrale hub voor smart homes zoals de Somfy TaHoma bridge die na de wifi router aangesloten wordt.

2. Outdoor IP camera

Meer ogen is meer zekerheid, zeker wanneer je niet thuis bent. Met een Somfy outdoor IP camera houd je de tuin in de gaten op ieder moment van de dag. Je hoeft niet eens zelf te kijken, dankzij bewegingsdetectie krijg je netjes een notificatie zodra er iets plaatsvindt wat niet helemaal lijkt te kloppen. Je kunt zo net als bij een alarminstallatie de woning beschermen tegen gevaar van buiten, je kunt ook de kinderen in de gaten houden terwijl ze in de tuin aan het spelen zijn. Uiteraard is een camera nooit een vervanging voor ouderlijk toezicht, het kan wel een nuttige aanvulling zijn.

Naast IP, wat staat voor Internet Protocol, moet je bij een outdoor IP camera ook rekening houden met de IP rating voor bescherming tegen water en stof. Voor buiten is IP44 vrij standaard, controleer altijd of de camera bijvoorbeeld geschikt is voor waterspatten of voor stromende regen. Daarnaast is de kijkhoek ook iets om op te letten. Een camera voor buiten zal doorgaans een vrij ruim beeld opnemen. Je mag overigens niet zonder expliciete toestemming de tuin van de buren vastleggen, dat geldt ook voor de openbare weg. Beperk je dus strikt tot je eigen voor- of achtertuin.

3. Rookmelders

Misschien heb je al rookmelders in huis hangen, dat is op zich niet zo bijzonder. Maar hoe oud zijn deze melders? Ze hebben namelijk een beperkte houdbaarheid van een aantal jaren, en dat geldt niet alleen voor de batterijen. Het materiaal dat wordt gebruikt voor detectie zal in de loop der tijd namelijk inactief worden en niet meer functioneren. Wanneer je daar geen rekening mee houdt schept een rookmelder juist valse verwachtingen. Er zijn tegenwoordig ook slimme rookmelders die je kunt koppelen aan een huisautomatiseringssysteem. Zo kun je bij activatie de verlichting in werking stellen, of een vluchtroute aangeven.

Naast melding van rook zijn er ook melders die koolstofmonoxide kunnen detecteren. Dit onzichtbare en reukloze gas wordt niets voor niets de onzichtbare sluipmoordenaar genoemd, en claimt nog steeds levens. Controleer regelmatig de batterijen of verwissel ze periodiek. Dat is geen verspilling, die batterijen gebruik je later gewoon weer in een afstandsbediening of een ander apparaat dat niet van levensbelang is.

Meer zicht, minder zichtbaar

De bovenstaande producten helpen ouders niet alleen de veiligheid van hun kinderen te waarborgen, ze kunnen het ouderlijk toezicht ook aanzienlijk minder opdringerig maken. Zeker naarmate de kinderen wat ouder worden zullen ze meer behoefte hebben aan privacy, door gebruik te maken van geavanceerde detectiemethoden kun je controle behouden zonder overbezorgd te lijken. Laat de kinderen wel weten wat je wilt registreren en hoe je met deze informatie omgaat, anders kan de vertrouwensband tussen ouder en kind verstoord raken. Door meer op de achtergrond te blijven kun je kinderen meer eigen verantwoordelijkheid geven, en dat stelt je als ouder zeker wat meer gerust.

Photo by Vidal Balielo Jr. from Pexels

Laat een bericht achter