Loading
Reese Witherspoon

Actrice Reese Witherspoon legt uit waarom we best ambitieus mogen zijn

Voor Glamour schreef actrice en producent Reese Witherspoon een betoog over de vrouw in de filmindustrie (en daarbuiten). Volgens haar hoeven we als vrouw niet bang te zijn om ambities te hebben. We vatten haar advies even kort voor je samen. 

Ze vindt het bijvoorbeeld absurd dat mannen nog steeds meer verdienen voor hetzelfde werk dan vrouwen. Ook vindt ze het ouderwets dat we moeten vechten voor het recht op abortus. Ze zegt: “Het is toch niet normaal dat vrouwen in Amerika de straat op gaan om te protesteren voor rechten, waar 45 jaar geleden ook al voor gestreden werd?”

Lees ook: Vrouwen krijgen pittiger sollicitatiegesprek dan mannen

Inmiddels werkt Reece niet alleen meer als actrice, maar ook als producent. Als jonge actrice viel het haar al op: bijna geen vrouwen op de set. “Het valt me iedere keer op dat er bijna geen vrouwen werken in de filmcrew. Ook al bestaat de helft van de bevolking uit vrouwen, maar in Hollywood merk je daar niets van.”

En toen…

We zijn nu 15 jaar verder en er is gelukkig veel veranderd. Reese: “Ongeveer 38% van de rollen op televisie worden nu vertolkt door een vrouw. Het gaat de goede kant op. Ik vind het belangrijk dat er ook vrouwelijke hoofdrolspelers zijn en er meer verhalen worden verteld en geschreven door vrouwen. Vrouwen hebben ook een rolmodel nodig, die soms nét een ander perspectief geeft.”

Reese liet het toen net bij een mooi idee, maar kwam in actie. Ze startte haar eigen productiebedrijf en creëerde zo vrouwelijke rollen, zowel voor als achter de camera. Ze schrijft: “We zijn momenteel bezig met zo’n 23 projecten, met fantastische vrouwelijke rollen van verschillende leeftijden en afkomsten.” Er komt een film over een astronaut, de uitvinder van Barbie en een film over jonge Amerikaanse die in Afghanistan strijden.

En nou is het niet zo dat ze dit allemaal gesponsord of gefinancierd krijgt. Nee, Reese betaalt dit uit haar eigen portemonnee. Ze zegt: “Ik sta er vroeg voor op en maak lange dagen. Ik lees en reageer sneller dan andere producenten. Oftewel: I put my money where my mouth is!”

Hoe kunnen we veranderen?

Volgens Reese kunnen we maar één ding doen om écht iets te veranderen, namelijk hard werken. “Doe iets waar je goed in bent, wat je het allerbeste kunt. Als je kan produceren, doe het. Als je goed kan schrijven, schrijf. En als je een ondernemer bent, duw dan tegen het glazen plafond.”

En wees niet te voorzichtig. Reese: “Waarderen mensen je niet voor je kwaliteiten? Vertrek dan! Dat geldt voor werk, maar ook voor relaties en vriendschappen. Verspil je energie en je ambities niet aan mensen die je niet waarderen.”

Lees ook: Deze 10 dingen doen we als onze relatie strandt

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Harvard, blijkt dat vrouwelijke studentes hun ambities soms niet doorzetten, omdat ze bang zijn dat ze hun kans in de liefde mislopen. Vrouwen denken dat mannen het niet sexy vinden als vrouwen ambities en succes hebben. Ze zegt: “Ik dacht ‘UGH!’ Als een man niet van een vrouw met ambitie houdt, nou zorg dat je niet bij hem blijft. Er zijn zoveel mannen die ambitie fantastisch vinden en juist wel sexy!”

Dus schuif je ambitie niet onder stoelen en banken en wees een sexy carrièretijger!

Bron: Glamour Bron hoofdafbeelding: Flickr

Laat een bericht achter